Sunday, October 08, 2006

اکبر گنجي، برنده جايزه مارتين انالز


اکبر گنجي، روزنامه نگار ايراني، جايزه سال 2006 مارتين آنالز را دريافت مي کند. مراسم اعطاي جايزه ، روز چهارشنبه در ژنو بر گزار خواهد شد و طي آن، "لويز آربور" کميسر عالي حقوق بشر سازمان ملل، اين جايزه را در حضور نمايندگان سازمان هاي مدافع حقوق بشر موسس آن، به اکبر گنجي اعطا خواهد کرد.
عبدالکريم لاهيجي رييس جامعه دفاع از حقوق بشر درايران و نايب رييس فدراسيون جهاني جوامع حقوق بشر در گفت و گويي با روز، در زمينه اهميت جايزه مارتين انالز توضيح مي دهد: "اين جايزه توسط 11 سازمان مهم حقوق بشري از جمله عفو بين الملل، فدراسيون بين المللي جامعه هاي حقوق بشر، ديده بان حقوق بشر، سازمان جهاني ضد شکنجه، کميسيون بين المللي حقوق دانان .... براي قدرداني از تلاش ها و مبارزات مدافعان حقوق بشر در جهان، به وجود آمده است.
مارتين انالز دبيرکل سازمان عفو بين الملل در دهه 1970 ميلادي بود و جايزه به خاطر تلاش ها و کوشش هاي پي گير وي در حمايت و دفاع از مدافعان حقوق بشر به نام وي نام گذاري شد."
وي يادآوري مي کند: "مارتين آنالز تنها دبير کل عفو بين الملل بود که به ايران آمد. با وجود اينکه شاه سال ها دشمني خودش را با سازمان عفو بين الملل اعلام کرده بود و از آن سازمان به عنوان يک سازمان سرخ و سرسپرده کمونيزم بين الملل ياد مي کرد، ولي در پي گفتگوهايي که بين عفو بين الملل و دولت ايران صورت گرفت، مارتين آنالز در سال 1353 شمسي به ايران آمد و با شاه ملاقات کرد و بعد از آن ملاقات بود که وضعيت زندان هاي ايران به کلي تغيير کرد و رژيم شاه پذيرفت که زندان ها مورد بازديد نمايندگان صليب سرخ در ايران قرار بگيرد."
دکتر لاهيجي در مورد روند انتخاب برندگان جايزه مي گويد: "از زمان پيدايش جايزه مارتين آنالز به بعد، اين جايزه هر ساله به يکي از مدافعان حقوق بشر - به لحاظ فعاليت ها و تلاشهايي که در غالب موارد ممکن است به بهاي آزادي و امنيت آنان و حتي به بهاي جانشان تمام شود - اهدا مي شود. هر سال سازمان هاي دفاع از حقوق بشر و يا مدافعان حقوق بشر چند تن از فعالان حقوق بشر در کشورهاي جهان به ويژه کشورهايي که در رديف ناقضان شناخته شده حقوق بشرند را به عنوان کانديدا معرفي مي کنند. هيأت داوران که همان نمايندگان سازمان هاي موسس اين جايزه هستند، پس از بررسي درخواست هاي رسيده برنده جايزه را به اتقاق و يا اکثريت آرا انتخاب مي کنند."
نايب رييس فدراسيون جهاني جوامع حقوق بشر مي افزايد: "امسال در روز بازگشايي اجلاس «خط مشي مدافعان حقوق بشر» در آتلانتا در ماه مي گذشته، هيأت داوران تصميم گرفت که جايزه امسال به اکبر گنجي و آرنولد توسونگا رئيس جامعه حقوق بشر زيمبابوه تعلق گيرد. اين رأي به لحاظ تلاش ها و مبارزات اين دو مدافع حقوق بشر در کشورهايشان به آنها تعلق گرفت: يکي به عنوان وکيل دادگستري و مدافع پي گير از حقوق قربانيان نقض حقوق بشر در زيمبابوه، و ديگري به عنوان روزنامه نگاري که در راستاي کشف حقيقت و شناساندن دست اندر کاران قتل هاي سياسي در ايران [قتل هاي زنجيره اي] مبارزه بي اماني را تا به هنگام دستگيري ادامه داد."
عبدالکريم لاهيجي در خاتمه در زمينه اهميت جايزه مارتين آنالز تاکيد مي کند: "از نظر ما مدافعان حقوق بشر، اين مهمترين جايزه اي است که ممکن است تقديم به يک مدافع حقوق بشر شود. البته توجه داشته باشيد که مي گويم مهم ترين جايزه "حقوق بشري"؛ چون جوايز ديگري هم هستند که بسيار اهميت دارند اما موضوع خاص آنها حقوق بشر نيست. مثلا موضوع مشخص جايزه صلح نوبل «صلح» است و ارتباط مستقيم با دفاع از حقوق بشر ندارد. جايزه صلح نوبل، بيشتر به شخصيت هايي که در ارتباط با برقراري صلح در دنيا کوشش و تلاش کرده اند، اعطا مي شود؛ البته بعضي وقت ها هم به مدافعان حقوق بشر داده شده است، از جمله به دوست و همکار ما شيرين عبادي."

No comments: